Türkiye, Filistin'in BM'ye tam üyeliğini destekliyor

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Türkiye, son dönemde gündeme gelen Filistin'in BM'ye tam üyeliğini destekliyor.

Diplomatik kaynaklar, tam üyeliğin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) onayı ve BM Genel Kurulu'nun üçte ikisinin desteği gerektirdiğini hatırlatarak, 18 Nisan'da yapılacak BM Güvenlik Konseyi toplantısına atıfta bulundu.

Diplomatik kaynaklar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin geçici üyesi olan Cezayir'in bu toplantıda Filistin'in BM'ye tam üyeliğine ilişkin karar taslağını sunacağını ve onay sürecini başlatacağını söyledi.

Diplomatik kaynaklar, ABD'nin yasayı veto etmesinin beklenmesi nedeniyle konunun şu ana kadar Konsey'e getirilmediğini kaydederek, Cezayir'in sunduğu karar taslağını ABD'nin veto edeceğinin tahmin edildiğini kaydetti.


“Tüm toplantılarımızda Filistin'in tanınmasına destek istiyoruz”

Diplomatik kaynaklar, son gelişmelerin Filistin devleti meselesinin uluslararası toplumda giderek daha fazla destek kazandığını gösterdiğini vurgulayarak, şu bilgileri paylaştı:

“Türkiye olarak her zaman bu konunun en güçlü destekçilerinden biri olduk. 2012 yılında Genel Kurul kararıyla Filistin'in 'gözlemci üye' statüsü kazanmasına öncülük ettik. Filistin'in tanınmasına destek istiyoruz. Bu dönemdeki tüm toplantılarımızda.”


ABD veto sinyali verdi

Filistin'in BM'ye tam üyeliği gündeme gelince Amerikan yönetimi veto sinyali verdi.

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, ABD'nin konuya ilişkin tutumunun değişmediğini belirterek, şunları söyledi: “Filistin'in tam üyeliği konusunun İsrail ile Filistinliler arasında müzakere edilmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyoruz. ” Bir açıklama yaptı.

Taslağın yasalaşması için 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin veto yetkisini kullanmaması ve tasarının 9 evet oyu alması gerekiyor.

Konseyin olumlu karar vermesi durumunda konu Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna havale edilir. Üyeliğin onaylanması için 193 üyeli Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun üçte ikisinin oyu gerekiyor.


Filistin'in üyelik başvurusu

Filistin, 2011 yılında Birleşmiş Milletler'e tam üye olmak için başvurdu ancak bu başvuru BM Güvenlik Konseyi'nden gerekli desteği alamadı. Filistin 2012 yılında “gözlemci statüsü” aldı.

Filistin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, 2 Nisan'da yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e üyelik başvurularının yeniden değerlendirilmesini talep eden bir mektup gönderdi.

Guterres ayrıca 3 Nisan'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne bir mektup yazarak Filistin'in talebinin gündeme alınmasını istedi.

8 Nisan'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Filistin'in talebini “Yeni Üyelerin Kabulüne İlişkin Komite”ye iletti.

Üyelik konusunda BM Güvenlik Konseyi'ne dönmesi gereken Komite, iki toplantı sonrasında anlaşmaya varılamayacağını duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir