Ukrayna'daki barış zirvesi sona erdi

Konfederasyon Başkanı Viola Amherd, İsviçre'nin ev sahipliğinde Bürgenstock şehrinde dün başlayan Ukrayna'daki barış zirvesinin sonunda düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Zirvede kapsamlı görüşmelerin yapıldığını ve çok sayıda toplantı da yapıldığını kaydeden Amherd, nükleer güvenlik, gıda güvenliği ve insani boyutlarda güven oluşturacak adımların mümkün olduğu konusunda fikir birliğine vardıklarını söyledi.

Amherd, zirve sırasında Bürgenstock deklarasyonu üzerinde anlaşmaya varıldığını söyledi.

Bildiri kapsamında üç konuya ilişkin net bir çerçeve oluşturularak bunların daha fazla tartışılması gerektiğini vurgulayan Ahmerd, şöyle devam etti:


“Nükleer enerji ve nükleer tesislerin her türlü kullanımı güvenli, emniyetli ve çevre dostu olmalıdır. Gıda güvenliği hiçbir şekilde silah olarak kullanılmamalıdır. Limanlarda ve güzergah boyunca ticari gemilere, sivil limanlara ve bunların altyapılarına yönelik saldırılar kabul edilemez. Ayrıca, tüm savaş esirleri değiş tokuş ediliyor “Yasadışı olarak sınır dışı edilen ve yerinden edilen tüm Ukraynalı çocuklar ve yasadışı olarak gözaltına alınan diğer tüm Ukraynalı siviller Ukrayna'ya iade edilmelidir.”


Ahmerd, ülkelerin farklı pozisyonları dikkate alındığında konferansın bu kadar yüksek düzeyde, geniş bir destekle gerçekleştirilmesinin başarılı olduğunu ve ortak zemin bulmaya çalıştıklarını kaydetti.

Ukrayna'da adil ve kalıcı bir barışın, savaş bölgelerindeki halklar ve sonuçlarından doğrudan etkilenen herkes için temel öneme sahip olduğunu ve tüm dünya için geçerli olması gerektiğini vurgulayan Ahmerd, şöyle konuştu: “İsviçre, barışın sağlanmasında aktif rol oynamaya devam ediyor. Bu süreç Ukrayna'da barışın sağlanmasına yöneliktir.” “Bu konuda kararlıyız” dedi.

“Bu zirve bir umut ışığıdır”

Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, zirve kapsamında tüm kıtalardan ve farklı siyasi görüşlere sahip birçok ülkenin savaş yerine barışı görüşmek üzere bir araya geldiğini söyledi.

Bu zirve bir umut ışığıdır ve kalıcı barış diyaloglarının desteklenmesi için bir katalizör görevi görmektedir.” Boric, açıklamalarında zirve kapsamında onaylanan ortak deklarasyona tam destek verdiklerini vurguladı.

Bu zirveler sonrasında atılacak adımların altını çizen Boric, Rusya ve Ukrayna'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, uluslararası hukuka saygı ve insan hakları temelinde yeni başlayan diyaloğu desteklediğini belirtti.

Zirve ortak deklarasyonun imzalanmasıyla sona erdi

İsviçre'deki Ukrayna barış zirvesi Bürgenstock Deklarasyonu ile sona erdi.

Zirve 90'ın üzerinde ülke ve kuruluşun katılımıyla gerçekleşirken, ortak bildiri 80 ülke ve 4 kuruluş tarafından desteklendi.

Aralarında Endonezya, Libya, Suudi Arabistan, Tayland, Hindistan, Meksika, Güney Afrika, Brezilya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de bulunduğu 16 ülke ve kuruluş çekimser kaldı.

İsviçre Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, zirvenin, 2015'ten bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaşına yönelik kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışa giden süreçte üst düzey bir diyalog geliştirmek amacıyla düzenlendiği belirtildi. Şubat 2022.

Açıklamada, zirvenin Ukrayna'nın barış formülü ve Birleşmiş Milletler (BM) Tüzüğü de dahil olmak üzere uluslararası hukuka uygun diğer barış önerileri temelinde daha önceki tartışmalara dayandığı belirtildi.

“Özellikle, herhangi bir Devletin toprak bütünlüğüne veya siyasi bağımsızlığına, Ukrayna dahil tüm Devletlerin uluslararası kabul görmüş sınırları içindeki egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğü ilkelerine karşı tehdit veya güç kullanımından kaçınma konusundaki kararlılığımızı yeniden teyit ediyoruz. ” Bildirge, karasuları da dahil olmak üzere anlaşmazlıkların barışçıl çözümünün uluslararası hukukun bir ilkesi olduğunu hatırlatıyor.

Açıklamada, nükleer enerji ve nükleer tesislerin tüm kullanımlarının güvenli, emniyetli ve çevre dostu olması gerektiği ve Zaporizhia Nükleer Santrali de dahil olmak üzere Ukrayna nükleer santralleri ve tesislerinin tam egemen kontrol altında olması gerektiği vurgulandı. Ukrayna'nın, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın ilkelerine uygun ve güvenli ve denetim altında faaliyet göstermesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, Ukrayna'ya karşı devam eden savaş bağlamında herhangi bir nükleer silah tehdidinin veya kullanımının kabul edilemez olduğunun altı çiziliyor.

Açıklamada “gıda güvenliğinin hiçbir şekilde silah haline getirilmemesi gerektiği” uyarısı yapılıyor

Küresel gıda güvenliğinin, gıda ürünlerinin kesintisiz üretimi ve tedarikine bağlı olduğu hatırlatılan açıklamada, şöyle denildi: “Bu bağlamda, Karadeniz ve Azak Denizi limanlarına erişimin yanı sıra engelsiz ticaret erişiminin de eksiksiz ve Limanlarda ve rota boyunca ticari gemilere ve sivil limanlara erişim ve sivil liman altyapısına yönelik saldırılar, ilgili üçüncü ülkelere güvenli ve ücretsiz olarak hiçbir şekilde silah olarak kullanılmamalıdır.” ifadeler kullanıldı.

Açıklamada, tüm savaş esirlerinin mübadele yoluyla serbest bırakılması gerektiği, yasa dışı olarak sınır dışı edilen ve yerlerinden edilen tüm Ukraynalı çocuklar ile gözaltına alınan diğer tüm Ukraynalı sivillerin Ukrayna'ya iade edilmesi gerektiği vurgulandı.

Bildirgede, barışa ulaşmanın tüm tarafların katılımı ve diyaloğu gerektirdiği vurgulanırken, “Bu nedenle, gelecekte tüm tarafların temsilcilerinin daha fazla katılımıyla belirtilen alanlarda somut adımlar atmaya karar verdik. Birleşmiş Milletler Şartı, Tüm ülkelerin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı ilkelerini içeren, kapsamlı, adil bir yaklaşımdır ve kalıcı barışın sağlanmasına temel teşkil edebilir ve edecektir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir