Hamas: Müzakerelerde esnek bir tutum sergiledik ama İsrail süreci uzatıyor

Hamas Siyasi Bürosu üyesi Halil el-Hayye, El Aksa televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Gazze'de ateşkes ve esir değişimi için İsrail ile dolaylı müzakerelere değindi.

İsrail yönetimini müzakere sürecini uzatmakla suçlayan Hayye, şunları söyledi:

“Hamas müzakerelerde tam esneklik gösterdi ama işgalci (İsrail) süreci uzatıyor. Hamas artık savaşı bitirmek istiyor ve bunun için gerekli esnekliği gösterdi ama işgalci reddetti. tam ateşkes anlaşması.”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun savaş sonrasında siyasi ve hukuki alanda karşılaşacaklarından endişe duyduğunu vurgulayan Hayye, Netanyahu'nun koltuğunda kalabilmek için bölgesel bir savaş bile başlatmaya çalışabileceğine dikkat çekti.

Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği saldırıya değinen Hayye, Hamas'ın sınırlı bir saldırıyla bazı İsrail askerlerini yakalamayı hedeflediğini ancak bu saldırıda “İsrail ordusunun Gazze tümeninin tamamen çöktüğünü” söyledi.

İsrail'in Gazze'de katliamlar yaptığını ve intikam amacıyla insanları göçe zorladığını belirten Hayye, Mescid-i Aksa selinin siyasi ve stratejik hedeflerine ulaştığını söyledi.

Hayye, İsrail'in Mescid-i Aksa seliyle sarsıldığını ve güvenlik sisteminin çöktüğünü, bu nedenle ABD'nin İsrail'i kurtarmak için hızla müdahale ettiğini söyledi.


7 Ekim'den sonra İsrail'in Gazze'yi işgal etmesi

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023'te “Filistinlilere ve Mescid-i Aksa başta olmak üzere kutsal değerlere yönelik devam eden ihlallere yanıt verme” motivasyonuyla İsrail'e karşı kapsamlı bir saldırı başlattı. “

İsrail, 7 Ekim saldırılarında 1.200 İsraillinin öldüğünü, 5.132 kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 685'i çocuk, 9 bin 670'i kadın olmak üzere 34 bin 262 Filistinli öldürüldü, 77 bin 229 kişi de yaralandı.

Enkaz altında hâlâ binlerce kişinin öldüğü söylenirken sivil altyapı da tahrip ediliyor, insanların sığındığı hastaneler ve eğitim kurumları hedef alınıyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana 260'ı toprak işgali sürecinde olmak üzere 604 askerinin öldüğünü açıkladı.

Çatışmada 24 Kasım 2023'te 4 gün süren ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani duraklama” sırasında 81 İsrailli ve 240 Filistinli tutuklu karşılıklı olarak serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi gözaltına almaya ve hapsetmeye devam ediyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerlerinin ve yasadışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 488 Filistinli hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir