“Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi için mücadele edeceğiz”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Kurtulmuş, Azerbaycan'ın Bağımsızlık ve Silahlı Kuvvetler Günü münasebetiyle Beştepe Cumhurbaşkanlığı Milli Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa katıldı.

Azerbaycan'ın Bağımsızlık Günü'nü kutlayarak burada konuşmasına başlayan Kurtulmuş, dünyanın içinden geçtiği sürece dikkat çekerek, çok kutuplu bir dünyanın yaratılmasının mümkün olduğu ve gerçekleşeceği bir dönemin başında olduğumuzu hatırlattı.

Kurtulmuş, önümüzdeki dönemde dünyada dengeleri kökten etkileyecek yeni güç merkezlerinin ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Bu süreçte Türk dünyasının birliğinin önemli olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Orta Asya'dan başlayıp Anadolu'dan Balkanlar'a kadar uzanan 'turkuaz yay' dediğimiz coğrafyada, 300 milyona yaklaşan nüfusuyla belki de dünyanın her açıdan en stratejik ve en önemli bölgesi. yer altı ve yer üstü kaynaklarıyla stratejik konumuyla dünyanın en değerli bölgesidir.” Bölgedeki Türk devletlerinin ve Türk milletinin dünyada yeni bir denge unsuru olarak ortaya çıkması kaçınılmazdır.

Şunu çok net ifade etmek istiyorum: Türk dünyasının yeni bir merkez olarak ortaya çıkmaya başladığını görüyoruz. Bu anlamda Türk dünyasının kalkınmasının dünya barışına katkı sağlayacak önemli gelişmelerden biri olduğunu vurgulamak isteriz. “Özellikle Türk Devletleri Teşkilatı aracılığıyla ve parlamenter düzeyde Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) aracılığıyla örgütlenmelerini genişleten Türk Devletleri Teşkilatı'na üye ülkelerin çabalarını takdir ediyoruz. ilişkilerini her alanda geliştirme istekliliği.”

[Fotoğraf: AA]

“Azerbaycan'ın tarihi başarılarını takdirle takip ediyoruz”

Türk dünyasının kalkınma ve kalkınma sürecinde Azerbaycan ve Türkiye'nin en önemli aktörler olacağını belirten Kurtulmuş, iki ülke arasında özellikle son yıllarda gelişen iyi ilişkilerin devlet Türklerine örnek teşkil edeceğini söyledi.

TBMM Sözcüsü Kurtulmuş, “Azerbaycan'ın özellikle son dönemde elde ettiği tarihi başarıları takdirle takip ediyor, bu başarıların devamını diliyoruz.” Dedi.

44 gün süren İkinci Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan'ın kazandığını hatırlatan Kurtulmuş, bu tarihi başarının bugün hala alkışlandığının altını çizerek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Şüphesiz ki, haklı bir davaya sahip çıkma cesareti ve azmi ile Anadolu'daki kardeşlerinin yani Türk milletinin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son derece kararlı desteği, bu oluşumun oluşmasında tarihi öneme sahiptir. Bu başarı, ilk andan itibaren Azerbaycan'ın bu haklı davaya tereddütsüz destek vermiş, bu davayı her platformda sonuna kadar desteklemiş ve 44 gün gibi kısa bir sürede özellikle Kafkasya bölgesinin en zor meselelerinden sayılmıştır. “Karabağ işgalden kurtarıldı. Artık özgürleştirilen Karabağ'ın kurtuluş dönemi başladı ve Karabağ'ın bir an önce güçlü bir şekilde toparlanmasının sağlanması için girişimde bulunuldu.”

Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkiler

Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin olağanüstü derecede güçlü olduğunu ve uluslararası ilişkilere örnek teşkil ettiğini belirten Kurtulmuş, bu ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyinin ötesine geçerek kardeşlik duygularının tamamen hakim olduğu ve bu ilişkilerin güçlendiği bir döneme girdiğimizi söyledi. rasyonel adımlarla

Türkiye ve Azerbaycan'ın ellerindeki fırsat ve fırsatları eş zamanlı olarak değerlendirme konusunda kararlı ve kararlı olduklarını vurgulayan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

“Bu kararlılık ve azmin güzel sonuçlar doğuracağını, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki bu güçlü ilişkinin bir çekim merkezi oluşturacağını ve Türk Devletleri Teşkilatı'nın önümüzdeki dönemde dünyanın en etkili çok taraflı örgütlerinden biri olmasını sağlayacağını umuyorum. .

Önümüzdeki dönemde Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin her alanda çok daha ileriye gitmesi için var gücümüzle mücadele edeceğiz. Ekonomik, siyasi, askeri ve diğer tüm sektörler arasındaki ilişkilerin sürdürüleceği, güçlendirileceği ve en az bunlar kadar önemli olan halklar arasındaki köprülerin güçlendirilmesi gerektiği bir dönemdeyiz. “Bu nedenle eğitimde, bilimde, kültürde, sporda ve her alanda güçlü ilişkilerimizi sürdürmeli ve ortak çabalarımızı çok daha ileriye götürmeliyiz.”

Azerbaycan halkı ile Türkiye arasındaki güçlü bağların altını çizen Kurtulmuş, şöyle konuştu: “Allah dostluğumuzu, kardeşliğimizi, birliğimizi daim etsin. Bu birlik ve beraberliği hep birlikte daha güçlü bir şekilde ileri taşımak, çok daha güçlü, güçlü ve güçlü bir Türkiye'yi hazırlamak hepimizin görevidir. Azerbaycan çocuklarımız için.” “Azerbaycanlı kardeşlerimizin milli günlerini tebrik ediyor, Azerbaycan milli gününün Türk milletine hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Azerbaycan'ın bağımsızlık yoluna ışık tutan video gösterimi yapıldı, teker teker sahneye çıkan sanatçıların şarkıları söylendi ve halk oyunları gösterileri yapıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir